آیین دادرسی دعاوی حقوقی

آیین دادرسی دعاوی حقوقی

آیین دادرسی دعاوی حقوقی


آیین دادرسی دعاوی حقوقی

به دعاوی حقوقی با توجه به قواعد آیین دادرسی مدنی و به دعاوی کیفری طبق آیین دادرسی کیفری رسیدگی می‌شود. در ماده یک قانون آیین دادرسی دادگاه‌ها در تعریف آیین دادرسی مدنی آمده است:

« مجموعه اصول و مقرراتی است که در مقام رسیدگی به امور دعاوی حقوقی و بازرگانی در دادگاه‌های عمومی و انقلاب و تجدید نظر، دیوان عالی کشور و سایر مراجع که به موجب قانون موظف به رعایت آن می‌باشند به کار می‌رود.»

وقتی دو نفر با هم به اختلافی می خورند که در حوزه حقوقی قرار دارد باید برای حل و فصل آن به دادگاه‌های عمومی مراجعه کنند که طبق ملزومات آیین دادرسی مدنی به شکایتشان رسیدگی شود.

در سال‌های گذشته برای ثبت شکایت افراد باید به دادسرا یا کلانتری مراجعه می‌کردند و با اعلام موضوع شکایت، نام شاکی و مشتکی‌عنه (متهم) از مرجع قضایی خواستار رسیدگی به پرونده می‌شدند. در حال حاضر به منظور رفاه حال مردم تمام این امور از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی قابل انجام است.

همانطور که احتمالا می‌دانید رسیدگی به شکایت کیفری بر عهده دادسرا است و بعد از انجام تحقیقات اولیه به دادگاه فرستاده می‌شود ولی شکایت حقوقی از همان ابتدا به دادگاه فرستاده می‌شود.

 

آیین دادرسی دعاوی حقوقی

تفاوت دعاوی کیفری و حقوقی

یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های دعاوی کیفری و حقوقی این است که شکایت حقوقی باید در فرم مخصوصی که به آن دادخواست می‌گویند نوشته شود و گرنه به آن ترتیب اثر داده نخواهد شد.

تفاوت مهم دیگر این است که شاکی در یک شکایت حقوقی می‌تواند شکایتش را پس بگیرد و دعوی را خاتمه دهد اما در شکایت کیفری مدعی‌العموم بخشی از دعوی است و حتی با پس گرفتن شکایت هم پرونده بسته نمی‌شوند. در دعاوی حقوقی هر چه ارزش مالی موضوع دعوی بیشتر باشد هزینه دادرسی بیشتر است اما در دعاوی کیفری این هزینه ثابت است.

نکته بعدی که در بخش‌های پیشین به آن اشاره شد و اینجا مجددا به آن اشاره می‌شود این است دعاوی حقوقی و کیفری در ماهیت با یکدیگر فرق دارند. شکایت حقوقی ناظر به خسارت و جبران آن است و دعوای کیفری در رابطه با جرم و مجازات آن.

 

نکات جلسه دادرسی رسیدگی

برای رسیدگی به دعاوی حقوقی خوب است از یک وکیل خبره کمک بگیرید تا حق شما به دلیل بی‌توجهی و ناآگاهی شما پایمال نشود. یک وکیل با تجربه به زیر و بم جلسات رسیدگی آگاه است و به خوبی می‌داند چه نکاتی را باید مد نظر قرار دهد و چه چیزهایی همراه داشته باشد.

یکی از این نکات این است که خواهان یا وکیل او باید اصل مدارکی که در دادخواست به آنها اشاره شده است به دادگاه ارائه دهد چون ممکن است در صورت عادی بودن سند قرار ابطال دادخواست صادر گردد.

این تکلیف بر گردن خوانده نیز هست و او نیز باید مدارک و اسنادی را که برای دفاع از خود می‌خواهد به دادگاه ارائه دهد همراه اشته باشد.

 

دعوای متقابل چیست؟

وقتی فردی از دیگری شکایت می‌کند قانون این حق را برای فرد در نظر گرفته است که در مقابل ادعای مطرح شده در شکایت اقامه دعوی کند که به آن دعوی متقابل می‌گویند. این دو دعوا با یکدیگر ارتباط کامل دارند و نتیجه هر یک در دیگری موثر است.

در طرح دعوای متقابل باید دادخواست تهیه شود و تا پایان نخستین جلسه دادرسی به دادگاه تقدیم شود.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع و مشاوره
به کمک نیاز داری؟ با ما در تماس باشید!
شروع گفتگو
سلام! برای چت در WhatsApp روی یکی از اعضای زیر کلیک کنید
معمولا در عرض چند دقیقه پاسخ می دهیم