گاهی ممکن است افراد بنابردلایل مختلفی از جمله نسبت فامیلی یا دوستی و آشنایی ، سرمایه ای را بدون دریافت رسید یا سفته در اختیار شخصی دیگر قرار دهند و موجبات مشکلات حقوقی را از این طریق فراهم نمایند . همواره به افراد توصیه می شود تا بدون دریافت رسید یا سند و مدرکی معتبر ، پول خود را به دیگران ندهند . اما در صورتی که افراد مرتکب چنین خطایی شوند ، راه هایی وجود دارد تا از طریق آن ، طلب را بدون مدرک مطالبه نمود .
روش های اثبات طلب بدون مدرک
در صورتی که هیچ رسید یا سفته ای بابت طلبی که از دیگری دارید دریافت نکرده اید ، این امکان برای شما وجود دارد تا بتوانید از طریق ادله اثبات دعوی ، ادعای خود را مبنی بر طلبکار بودن اثبات نمایید . این روش ها به شرح ذیل می باشند :
اقرار
اولین و مهم ترین شیوه اثبات دعوی اقرار می باشد . اقرار به این معناست که شخص بدهکار ، گرفتن مبلغ مشخصی از شما را در کمال عقل و سلامت بیان نماید . البته طلب همیشه شامل وجه نقد و و اعتبار نیست و ممکن است یک جنس یا کالایی باارزش باشد . اما در عرف جامعه ، طلب داشتن بیشتر در خصوص اعتبارات بانکی و وجه نقد به کار برده می شود .
اقرار ضمنی
اقرار ضمنی عنوانی است که به نوعی از اقرار اطلاق می گردد . در صورتی که طلبکار اظهار نامه ای را به آدرس بدهکار بفرستد و رفتار بدهکار نیز مبنی بر انکار این طلب نباشد ، اقرار از نوع ضمنی می باشد . اقرار ضمنی را میتوان یکی از شرایطی دانست که سبب ایجاد علم قاضی مبنی بر وجود طلب و واقعی بودن آن می گردد .
شهادت شهود
اشخاصی که شهادت می دهند نباید در این قضیه ذینفع باشند . به همین دلیل است که در این موارد بهره مندی از شهادت شهود اغلب امکان پذیر نمی باشد . چراکه معمولا اشخاصی که در محل حضور داشته اند به نحوی ذینفع می باشند اعم از نفع مادی یا معنوی . همچنین شهادت دهندگان باید ویژگی های شهود در فقه اسلامی را داشته باشند .
سوگند
ادای سوگند به زمانی مربوط می شود که اظهارات طرفین کاری را از پیش نبرد . در این شرایط قاضی می تواند از طرفین درخواست کند تا بر صحت ادعای خود سوگند یاد کنند .
علم قاضی
یکی از بهترین روش های اثبات دعوا به علم قاضی اختصاص دارد . درواقع قاضی می تواند برای پی بردن به حقیقت ، از هر روشی استفاده کند . به همین دلیل ادله اثبات دعوی را نامحدود اعلام می نماید . در واقع داشتن صدا یا فیلم ضبط شده از بدهکار مبنی بر تایید بدهی مورد نظر و یا به حد نصاب نرسیدن شهادت شهود ، و یا اقرار ضمنی و مواردی از این قبیل ، در علم قاضی موثر هستند .
مرجع صالح جهت مطالبه طلب بدون مدرک
با توجه به حقوقی بودن جنبه طرح دعوا با موضوع مطالبه طلب ، رسیدگی به این گونه دعاوی در صلاحیت محاکم حقوقی خواهد بود . مطابق قانون آیین دادرسی مدنی ، رسیدگی به انواع دعاوی حقوقی در صلاحیت این مرجع می باشد مگر در صورت پیش بینی شدن مواردی خاص در این زمینه . در این صورت پرونده به سایر مراجع ارسال شده و مورد رسیدگی قرار میگیرد . در حالت کلی ، دادگاه صالح به رسیدگی دعاوی مرتبط با مطالبه طلب ، دادگاه عمومی حقوقی می باشد . البته در صورتی که پای خیانت در امانت یا کلاهبرداری در میان باشد ، باید به مراجع کیفری مراجعه نمود .
درواقع شما می بایست ارزش ریالی طلب خود را محاسبه نمایید . چراکه مرجع صالح جهت رسیدگی به درخواست های مالی از طریق محاسبه ارزش ریالی طلب مشخص می شود . بنابراین در صورتی که طلب شما کمتر از دویست میلیون ریال باشد ، می بایست به شورای حل اختلاف محل اقامت خوانده مراجعه نمایید . در غیر این صورت رسیدگی بر عهده دادگاه حقوقی خواهد بود .
نحوه تنظیم دادخواست جهت مطالبه طلب بدون مدرک
برای تنظیم دادخواست ، می بایست نام و نام خانوادگی خود را به همراه مشخصات خوانده ذکر نمایید . همچنین می توانید در بخش ادله اثبات دعوی یکی از روش های مزبور را قید نمایید . همچنین این امکان در نظر گرفته شده تا ضمن پرداختن به اصل خواسته ، درخواست پرداخت خسارت تاخیر تادیه را از تاریخ ابلاغ اظهارنامه تا زمان اجرای حکم و پرداخت هزینه های دادرسی داشته باشید .
بدون دیدگاه