انواع طلاق را بشناسیم – تعریف قانونی طلاق
طلاق در واقع پایان زندگی مشترک و جدا شدن دو همسر به صورت قانونی را می گویند. ریشه ی واژه ی طلاق کلمه ی طلق به معنای رها شدن و آزاد کردن است.
قانون مدنی می گوید که طلاق از اختیارات مردان است. به همین سبب در ماده ی 1133 بیان کرده است که: « مرد می تواند هر وقت که بخواهد زن خود را طلاق بدهد.»
انواع طلاق را بشناسیم
انواع طلاق
مسئله طلاق بسته به این که به درخواست مرد باشد یا زن، قابلیت رجوع داشته باشد یا نه و به حکم دادگاه انجام شود یا به درخواست زوجین، انواع و اقسام مختلفی دارد. دو طلاق بائن و رجعی به عنوان دسته بندی های کلی طلاق در ماده ی 1143 قانون مدنی ذکر شده اند که البته این دو انواع دیگر طلاق ها را نیز در زیر مجموعه خود دارند.
طلاق رجعی چیست؟
طلاق رجعی یعنی اینکه اگر مرد از طلاق خود پشیمان شد می ت.اند با رعایت اصول و شرایط، در مدتی که زن عده نگه می دارد به او رجوع کند (تمام نشدن مدت زمان عده در این نوع طلاق حائز اهمیت است).
پس از رجوع زن و مرد می توانند بدون هیچ تشریفات و مشکلی مجدداً به زندگی مشترکشان ادامه دهند.
کدام طلاق ها رجعیه هستند؟
- طلاق به درخواست مرد
- طلاق خلع و مبارات
با توجه به اینکه در قانون آمده است که طلاق باید به درخواست مرد صورت بگیرد؛ لذا این راه را هم برای او قرار داده است که اگر از تصمیم خود پشیمان شد و خواست که به زندگی مشترک باز گردد مانعی بر سر راهش نباشد و در این مورد حتی رضایت زن هم ملاک نخواهد بود. در این نوع طلاق زن حتما باید در زمان گذراندن عده باشد تا حق رجوع برای مرد موجود شود و بتواند بدون عقد مجدد به زندگی مشترک باز گردد. در قانون مدنی ماده 1151 آمده است که: « عده ی طلاق و فسخ نکاح سه طهر است، مگر آنکه زن به اقتضای سن عادت زنانگی نبیند که در این صورت عده ی او سه ماه است.»
طلاق خلع و مبارات از انواع طلاق بائن است ولی جهت شرایطی می تواند به طلاق رجعی تبدیل شود. معنای این جمله این است که: در صورتی که زن از مرد کراهت داشته باشد و یا هر دو به یکدیگر احساس کراهت داشته باشند، زن برای اینکه مرد به طلاق رضایت بدهد مقداری از مال خود را به وی می دهد ولی اگر زن از پرداخت آن وجه رجوع کند و مال را از شوهرش پس بگیرد طلاق بائن به رجعی تبدیل شده و زن و مرد می توانند بدون نیاز به عقد نکاح مجدد به زندگی مشترک خود باز گردند.
رجوع از طلاق چگونه است؟
در صورتی که مرد بخواهد از جدایی و طلاق رجوع کند و به همسر خود باز گردد یک لبخند، یک آغوش و یا حتی برداشتن حجاب زن نیز می تواند دلالیت بر تمایل مرد به رجوع باشد. با اینکه این نوع طلاق و رجوع بعد از آن نیاز به تشریفات خاصی ندارد ولی به جهت این که نظم اجتماعی رعایت شود و به خاطر حمایت بیشتر ازحقوق زنان لازم است که مرد رجوع خود را به اطلاع سازمان ثبت برساند چون در غیر این صورت مجازات خواهد شد.
آیا رجوع از طلاق آثاری دارد؟
بله، رجوع در واقع همان ازدواج دوباره است و تمام تکالیف و حقوقی که زن و مرد در ازدواج داشته اند، مجدد به آنها باز می گردد. مرد نیز موظف است که تمامی حقوق زن را اعم از نفقه و اجرت المثل و… پرداخت بنماید. در اصل زمانی که رجوع انجام می شود، انگار اصلا جدایی صورت نگرفته بوده است.
مرد، در زمان عده ی زن چه تکالیفی دارد؟
حتی در زمان عده نیز مرد باید مانند سابق نفقه ی زن و فرزندان خود را پرداخت بنماید و در صورتی که از انجام دادن این کار امتناع کند، مرتکب جرم ترک انفاق شده است و مجازات آن نیز حبس و جزای نقدی خواهد بود.
همچنین مرد باید امکاناتی را فراهم کند که زن بتواند مانند سابق در اقامتگاه قبلی خود ساکن شود.
طلاق بائن چیست؟
طلاق بائن مانند طلاق رجعی نیست که مرد هر زمان که بخواهد و اراده کند دوباره به زن برگردد؛ بلکه باید عقد نکاح جدیدی منعقد گردد و مهریه و شروط ضمن عقد نیز مجدداً تعیین شوند.
کدام طلاق ها را طلاق بائن می گویند؟
- طلاقی که قبل از رابطه ی زناشوی واقع شود: زن و شوهر اگر قبل از برقراری رابطه ی زناشویی به این نتیجه برسند که نمی توانند به زندگی با یکدیگر ادامه دهند و تصمیم به جدایی بگیرند، در این صورت طلاقشان از نوع بائن خواهد بود و زن مستحق نیمی از مهریه است.
- طلاق زن یائسه: چنانچه زن دیگر به عادت ماهانه دچار نشود و قدرت باروری نداشته و به اصطلاح یائسه شده باشد، اگر تصمیم به جدایی گرفته شود طلاق بائن رخ خواهد داد و مرد دیگر حق رجوع نخواهد داشت.
- سه طلاقه شدن زن: اگر زن و مرد سه بار با هم ازدواج کرده و طلاق گرفته باشند، به این حالت سه طلاقه گفته می شود و حالتی است که زن بر مرد حرام می شود و مرد حق رجوع ندارد و فقط در صورت وجود محلل که شخصی است که با زن ازدواج می کند و رابطه ی جنسی هم میان آن دو برقرار می شود و سپس از هم جدا می شوند این امکان فراهم می شود که زن دوباره به همسر اول خود باز گردد.
- طلاق خلع و مبارات: دو نوع طلاق مختلف وجود هستند که هر دو از میزان زیاد نفرت و کراهت حادث می شوند، تا حدی که زن بخشی از مال یا مهریه خود را به مرد می بخشد تا مرد او را طلاق بدهد.
اگر شما نیز در زمینه ی طلاق نیاز به دریافت مشاوره و راهنمایی دارید می توانید با بهترین وکلا دعاوی خانواده در مجموعه ما در تماس باشید.
بدون دیدگاه