آشنایی با قرارداد کشف پریمیوم
با گذشت زمان و تحولات اقتصادی که در طی سالیان اخیر شاهد آن بودیم، سرمایه گذاران نیاز های جدیدتری برای خود یافته اند. به عنوان مثال یکی از مهم ترین کار هایی که تولیدکنندگان کالا همواره انجام می دهند، خرید مواد اولیه مورد نیاز می باشد. چراکه لازمه ی برنامه ریزی تولید نیاز به تامین مستمر مواد اولیه دارد. همچنین خریدار ها برآنند تا از خرید کالای مورد نظر خود در مدت زمانی مشخص اطمینان حاصل نمایند.
قرارداد کشف پریمیوم یکی از ابزار های مالی جدیدی است که بورس کالا جهت پاسخ به این نیاز ها معرفی نموده است. درواقع تولید کنندگان و مصرف کنندگان کالا با بهرگیری از قرارداد کشف پریمیوم، وارد تعهدی بلند مدت می شوند تا از این طریق بتوانند کالای مشخص شده را در زمان تعیین شده تامین نمایند. بهره گیری از این قرارداد کاربرد بسیاری را برای صنایعی که به طور پیوسته با یکدیگر در تبادل هستند به دنبال خواهد داشت.
آشنایی با قرارداد کشف پریمیوم
این قرارداد نوعی قرارداد بلند مدت می باشد که در بازار فیززیکی بورس کالای ایران، مورد معامله قرار می گیرد. بر اساس این قرارداد، طرفین متعهد میشوند که در زمان مشخص و معینی در آینده، کالای تعیین شده را براساس قیمت نهایی (که از فرمول قیمت مبنا به علاوه مابه التفاوت توافق شده، محاسبه میشود) معامله نمایند.
مبلغ یا درصدی را که جهت محاسبه قیمت نهایی به قیمت مبنا اضافه شده یا از آن کسر می گردد را پریمیموم گویند. البته خریدار باید حین توافق، قسمتی از مبلغ معامله را تحت عنوان وجه تضمین نزد اتاق پایاپای قرار دهد. تسویه مابقی مبلغ نیز طبق شرایط مورد توافق طرفین حین عقد قرارداد، صورت میگیرد. تا به امروز محصولاتی از جمله لوله مسی، اپوکسی رزین، آهن اسفنجی و… توسط قرارداد کشف پریمیوم مورد معامله قرار گرفته اند.
نحوه محاسبه قیمت نهایی
لازم به ذکر است که در این نوع قرارداد قیمت معامله در آینده عدد مشخصی نمی باشد. در واقع میتوان گفت که قیمت نهایی فرمولی است متشکل از دو بخش می باشد . بخش اول قیمت مبنا و بخش دوم پریمیوم قرارداد. خریدار و فروشنده حین عقد قرارداد در مورد پریمیوم به توافق خواهند رسید. قیمت مبنا نیز در زﻣﺎن ﺗﻌﻴﻴﻦ ﺷﺪه در اﻃﻼﻋﻴﻪ ﻋﺮﺿﻪ، ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺮﺟﻊ ﻣﻮرد ﻗﺒﻮل ﺑﻮرس اﻋﻼم می گردد.
تفاوت قراردادهای پریمیوم، آتی و سلف
پس از انعقاد قرارداد سلف، خریدار موظف به پرداخت کل مبلغ توافق شده می باشد. تعهد فروشنده نیز بر تحویل کالای مورد نظر در تاریخ سررسید با حجم و قیمت توافق شده در قرارداد می باشد.
اما در قرارداد آتی، پرداخت کل مبلغ حین معامله ضروری نمیباشد . در این قرارداد توافق فروشنده و خریدار بر معامله ی مقدار مشخصی از کالا با کیفیت و قیمتی معلوم و در زمان مشخصی می باشد. همچنین بخشی از ارزش معامله به عنوان وجه تضمین نزد اتاق پایاپای بورس قرارداده می شود و همچنین محاسبه سود و زیان این معامله به صورت روزانه است. فروشنده نیز باید در زمان سررسید قرارداد، کالای مورد نظر را تحویل داده و خریدار نیز متعهد به پرداخت وجه می باشد.
کارکرد قرارداد پریمیوم شباهتی با قرارداد آتی دارد. با این تفاوت که در قرارداد های پریمیوم قیمت معامله به طور دقیق مشخص نبوده و محاسبه قیمت نهایی آن از طریق فرمول مشخصی انجام می شود.
قرارداد کشف پریمیوم چه مزایایی دارد ؟
نوع ساز و کار قرارداد پریمیوم منافعی را برای خریدار و فروشنده به همراه دارد که به شرح ذیل می باشند.
- این قراداد امکان پوشش ریسک معامله را برای هر دو سمت خریدار و عرضه کننده در پی دارد.
- قرارداد های پریمیوم امکان تنظیم قرارداد های بلند مدت را در چارچوب و سازو کار های قانونی فراهم می سازد.
- عادلانه بودن خرید و فروش در این قرارداد ها یکی دیگر از مزیت های آن محسوب می گردد.
- بهره وری در زنجیره تامین و تولید خریدار و فروشنده را ارتقا می دهد.
چه مشخصاتی در اطلاعیه عرضه قرارداد های کشف پریمیوم درج شده است ؟
- تاریخ معامله کشف پریمیوم
- در این تاریخ حراجی برای کشف پریمیوم معامله صورت می گیرد.
- قیمت پایه پریمیوم
- قیمت پیشنهادی اولیه برای پریمیوم که پیشنهاد آن از سوی کارگزار عرضه کننده می باشد.
- مهلت تسویه کشف پریمیوم
- مرجع قیمت مبنا
- فرمول محاسبه قیمت نهایی
- میزان پیش پرداخت معامله نهایی
- قیمت علی الحساب
- نوع قرارداد معامله نهایی
- تاریخ معامله نهایی
- نوع تسویه قرارداد کشف پریمیوم
- نوع تسویه قرارداد نهایی
- نوع و نرخ تضمین کشف پریمیوم
- نوع و نرخ تضمین تکمیلی
بدون دیدگاه