ازدواج عقدی است که انعقاد آن حقوق و تکالیفی را برای زوجین در پی دارد . یکی از حقوق مالی پیش بینی شده برای زوجه در عقد ازدواج مهریه است که در صورت مطالبه زوجه ، زوج مکلف به پرداخت آن می باشد .
مهریه تنها در موارد و شرایط تعیین شده توسط قانون به زن تعلق نخواهد گرفت که در این نوشتار بر آنیم تا تعلق مهریه به زن خیانتکار را مورد برسی قرار دهیم .
مهریه
مهریه از حقوق مالی زوجه بوده که پیرو عقد ازدواج برای او ایجاد می شود . مهریه می تواند مشمول هر چیزی که مالیت داشته و قابل تملک است باشد .
تحقق عقد ازدواج ، مالکیت مهریه را برای زن در پی داشته و وی حق هرگونه تصرفی در آن را دارا خواهد شد . در صورتی که مهریه عین باشد یعنی وجود خارجی داشته باشد به محض تحقق عقد ازدواج در مالکیت زوجه قرار خواهد گرفت . در صورتی که مهریه وجه نقد و یا سکه بهار آزادی باشد ، مهریه دینی برگردن زوج می باشد .
موارد عدم تعلق مهریه به زن
- باطل بودن نکاح و نداشتن رابطه زناشویی زوجین
مطابق قانون مدنی یکی از شرایط عدم تعلق مهریه به زوجه در صورتی است که عقد نکاح ( دائم یا موقت ) باطل باشد و نزدیکی بین زوجین صورت نگرفته باشد . در این صورت زن حقی بر گرفتن مهریه نداشته و در صورتی که آن را دریافت نموده باشد ، زوج قادر به استرداد آن خواهد بود .
لازم به ذکر است که مهریه در صورتی به زن تعلق نمیگیرد که علاوه بر باطل بودن نکاح ، نزدیکی و رابطه زناشویی بین زوجین برقرار نشده باشد . در غیر این صورت زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود که میزان آن توسط دادگاه تعیین می شود .
- عدم تعیین مهریه و فوت یکی از زوجین
در نکاح دائم بر خلاف نکاح موقت امکان عدم تعیین مهریه وجود داشته و زوجین می توانند توافق بر سرمقدار مهریه را به بعد از عقد نگاح موکول نمایند . مطابق قانون مدنی نکاح دائمی که عدم مهر در آن شرط شده و یا مهر تعیین نشده ، صحیح بوده و این امکان برای طرفین پیش بینی شده تا بتوانند پس از عقد مهریه را به تراضی تعیین نمایند .
*در صورتی که پیش از تراضی بر مهر معین ، بین زوجین نزدیکی واقع شود ، زوجه مستحق مهر المثل می باشد و در صورت فوت یکی از زوجین پیش از تعیین مهر و قبل از نزدیکی ، هیچگونه مهری به زوجه تعلق نخواهد گرفت .
*شایان ذکر است که عدم تعیین مهریه معین مختص نکاح دائم است و نکاح موقت بدون تعیین مهریه باطل می باشد .
- در صورتی که نکاح فسخ شده باشد
سومین شرط در عدم تعلق مهریه به زوجه فسخ نکاح پیش از وقوع نزدیکی میان زوجین می باشد .
در قانون مدنی نیز اینگونه مقرر شده است که : در صورتی که عقد نکاح بنابر هر دلیلی پیش از نزدیکی فسخ شود ، مهریه به زن تعلق نخواهد گرفت مگر در مواقعی که موجب فسخ نکاح عنن باشد . در این صورت با وجود فسخ نکاح ، نصف مهر به زوجه تعلق می گیرد .
بنابراین در صورت فسخ نکاح میان زوجین قبل از نزدیکی ، مرد وظیفه ای نسبت به پرداخت مهریه ندارد . اما اگر عنن و ناتوانی جنسی مرد در برقراری رابطه دلیل فسخ نکاح باشد ، نصف مهریه به زوجه تعلق خواهد گرفت .
مهریه زن خیانتکار
همانطور که پیشتر گفته شد مالکیت زن بر مهریه به محض انعقاد عقد نکاح ایجاد می شود و در صورت عندالمطالبه بودن مهریه زوجه می تواند در زمان دلخواه مهریه خود را مطالبه نماید . همچنین در صورت عندالاستطاعه بودن مهریه ، فقط در صورت استطاعت مالی شوهر به زن تعلق خواهد گرفت .
*لازم به ذکر است که مالکیت زن بر مهریه تحت هیچ شرایطی از بین نمی رود مگر در مواردی که قانون تعیین نموده باشد .
بنابراین هیچ یک از موارد، ترک زندگی مشترک ، عدم انجام وظایف زناشویی توسط زوجه ، خیانت و داشتن زنا و رابطه نامشروع، سلب مهریه را در پی نخواهد داشت . زوجه حتی پس از فوت همسرش قادر به مطالبه مهریه خود از ترکه متوفی می باشد .
بنابراین در صورت اثبات خیانت زن ، مرد قادر به طرح دعوی کیفری بابت خیانت و روابط نامشروع زن می باشد. اما قادر به سلب مهریه از او نمی باشد . مگر در صورت توافق زوجین هنگام طلاق و بخشش تمام یا بخشی از مهریه توسط زوجه .
آیا مهریه در صورت خیانت زن پیش از رابطه زناشویی به او تعلق می گیرد ؟
در صورتی که مردی همسر خود را پیش از وقوع نزدیکی طلاق دهد ، نصف مهر به زن تعلق خواهد گرفت . و در صورتی که شوهر پیش از طلاق بیشتر از نصف مهریه را به زن داده باشد می تواند مازاد نصف مهریه را از زوجه بخواهد . به طور کلی مهریه حق زن بوده و ارتباطی با خیانت او ندارد .
بدون دیدگاه