خسارات قراردادی

خسارات قراردادی

خسارات قراردادی


خسارات قراردادی

حفظ نظم و تعادل در جامعه و همچنین محترم شمردن عهد و پیمان میان اشخاص، از دلایل شاخص ضروریت پرداخت خسارات ناشی از عدم انجام امر یا تعهدی اجتماعی و حقوقی می باشد. در واقع عمل به امری که فرد به آن متعهد شده است، وظیفه ای اخلاقی، اجتماعی، قانونی و حتی دینی را برای او به همراه دارد. از این امر در تمامی جوامع به عنوان امری پسندیده یاد می شود و تخلف از آن به عنوان یک عمل ضد اجتماعی تلقی میگردد. بنابراین اکثریت کشورها، ضمانت اجرایی که عمدتا مالی می باشد را به منظور جلوگیری از این تخلفات، پیش بینی کرده اند.

در حقوق ایران نیز راه های مختلفی از جمله تعیین صریح ضرر و زیان به هنگام عقد اصلی به منظور جبران ضرر های ناشی از تخلف قراردادی پیش بینی شده است. این جبران خسارت ها می تواند به وسیله ی شخص متضرر انجام گرفته که از آن به عنوان وجه التزام نیز یاد می شود و یا توسط شخص ثالثی باشد که از آن به عنوان بیمه یاد می شود.

به طور کلی با استناد به  مندرجات قانونی، خسارات به دو دسته ی خسارات غیر قراردادی و خسارات ناشی از قرارداد ها (خسارات قراردادی) تقسیم می گردد.

 

خسارات غیرقراردادی

شخصی که رابطه ی قراردادی با دیگری ندارد در صورت وارد نمودن خسارت، موظف به جبران آن در قالب مسئولیت مدنی می باشد. یکی از راه های جبران خسارت در این موضوع برگرداندن وضع زیان دیده به حالت قبل از ورود ضرر می باشد. به عنوان مثال فرد هزینه ی صافکاری خودرویی که در تصادف غیرعمد دچار حادثه شده را پرداخت کند و در صورتی که امکان اعاده ی وضع به حالت قبل وجود نداشته باشد، روش جبران خسارت و یا تادیه معادل غیر نقدی یا جبران نقدی مطرح میگردد.

 

خسارات قراردادی

ماده 221 قانون مدنی در باب خسارات ناشی از قراردادها(خسارات قراردادی)اینگونه بیان میدارد: هنگامی که شخصی تعهد به انجام امری نماید، در صورت تخلف، مسئولیت خسارت طرف مقابل به شرط تصریح جبران خسارت بر ضمه ی او می باشد.

 

مطالبه خسارات ناشی از قرارداد چه شرایطی دارد؟

اشخاص در صورت وجود شرایط ذیل قادر به مطالبه ی خسارات ناشی از قرارداد می باشند:

  • یکی از مهم ترین شروطی که در بحث مطالبه ی خسارت قراردادی مطرح است، وجود قرارداد فی مابین طرفین می باشد . این قرارداد ها باید نافذ و مشروع باشند. قرادادهای شفاهی نیز مشمول مطالبه ی خسارت هستند.
  • برای مطالبه ی خسارت باید عدم انجام یا نقض تعهد و یا تاخیر در انجام تعهد صورت گرفته باشد. در واقع مطالبه ی خسارت مشروط بر انجام ندادن تعهد توسط طرف قرارداد و یا انجام ندادن آن در زمان مقرر شده می باشد.
  • بحث جبران خسارت در صورتی مطرح خواهد شد که ضرر و خسارتی  به شخص وارد گردد. مگر آنکه مطابق ماده 230 قانون مدنی پرداخت مبلغی به عنوان خسارت توسط فرد متخلف در ضمن معامله شرط شده باشد.
  • لازم است که در قرارداد و توافق منعقد شده ذکر گردد که در صورت عدم انجام تعهد و یا تاخیر انجام آن، خسارت وارده جبران شود.
  • تاخیر در انجام تعهدات و یا عدم انجام آن به علت قوه قاهره و یا دلایل خارجی نباشد.

در نتیجه احراز رابطه ی قراردادی میان طرفین، وجود ضرر فی مابین طرفین قرارداد و رابطه علیت بین خسارات وارده و قرارداد، لازمه ی مطالبه ی خسارت ناشی از قرارداد ها می باشد.

 

استحکام معاملات از طریق وجه التزام

در موضوع انعقاد قرارداد میان طرفین همواره با تردید عدم انجام تعهد توسط افراد متعهد روبه رو هستیم. همچنین ممکن است پس از اجرای قرارداد متوجه نواقصی که در عملیات و کار انجام شده وجود دارد شویم، در این صورت چکی تحت عنوان ضمانت میان طرفین رد و بدل می شود تا پشتوانه ای برای انجام تعهد باشد.

به همین منظور امروزه شاهد گنجاندن مبالغی به عنوان وجه التزام در معاملات بزرگ هستیم، به این نحو که طرفین برای جبران خسارات ناشی از عدم اجرای تعهد، مبلغی را در نظرگرفته و در قرارداد ذکر می نمایند که در صورت عدم اجرای تعهد، مبلغ پیش بینی شده به شخص زیان دیده پرداخت شود.

 

جبران خسارت از طریق مبلغ روزانه

از دیگر روش های جبران خسارت، در نظر گرفتن مبلغی روزانه به ازای هر روز تاخیر، از تاریخ نقض تعهد می باشد. لذا درج نمودن چنین شرایطی ضمن قرارداد ها، الزام آور بودن قرارداد  از نظر قانونی و اصول حقوقی را برای اشخاص به دنبال دارد.

مطالبه ی خسارت مطابق با ماده ی 221 قانون مدنی و ماده 515 قانون آئین دادرسی مدنی مانع الزام به اجرای قرارداد نشده و این دو در کنار یکدیگر، قابل مطالبه هستند.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع و مشاوره
به کمک نیاز داری؟ با ما در تماس باشید!
شروع گفتگو
سلام! برای چت در WhatsApp روی یکی از اعضای زیر کلیک کنید
معمولا در عرض چند دقیقه پاسخ می دهیم