سند املاک اوقافی

سند املاک اوقافی

سند املاک اوقافی


سند املاک اوقافی

افراد معمولاً برای امور مختلف وقف می کنند. رایج ترین وقف ها در راه خیر است و برای امور متبرکه مثل ساختن بیمارستان یا مدرسه و یا موارد دیگر که ممکن است هر شخص واقفی مدنظر داشته باشد.

.به شخصی که امور مربوط به ملک موقوفه را انجام می دهد متولی می گویند*

در قانون دو نوع وقف وجود دارد:

  1. وقف عام
  2. وقف خاص

 

سند املاک اوقافی

وقف عام

این وقف در واقع متوجه شخص یا اشخاص خاصی نیست و برای همه ی مردم در نظر گرفته شده است. در این نوع وقف متولی ملک وقفی اداره ی اوقاف محل وقوع ملک می باشد. مانند: وقف برای عزاداری امام حسین (ع) یا وقف برای ساختن مدرسه.

 

وقف خاص

حالت دیگری وجود دارد که ممکن است واقف زمینی را برای شخص یا اشخاص خاصی وقف نماید و در این صورت باید در وقف نامه مشخص نماید که زمین موقوفه چگونه میان افراد تقسیم می گردد و همچنین او باید از میان آن افراد متولی تعیین کند و اگر چنین نکرد آنها باید از میان خودشان یک نفر را به عنوان متولی در نظر بگیرند.

در نهایت اگر ملک هیچ متولی پیدا نکرد اداره ی اوقاف خود متولی ملک می شود.

املاک اوقافی همگی دارای سند هستند و می توان در آنها اعیانی (ساختمان) ساخت و خرید و فروش نمود ولی در خصوص عرصه (زمین) باید بیان داشت که فقط به اجاره می رود و به مالکیت شخصی در نخواهد آمد.

 

اخذ سند رسمی اعیان به چه صورت انجام می شود

تصور کنید یک فرد واقف فقط عرصه ملک خود را وقف می کند و در آن اعیانی موجود نیست. در این صورت هر شخصی می تواند پس از کسب اجازه  از متولی موقوفه در ملک موقوفه شروع به ساخت اعیان نماید و همچنین اقدام به اخذ سند رسمی نیز بنماید.

در این حالت شخصی که چنین اقدامی می کند باید با متولی قرارداد اجاره منعقد بنماید تا از لحاظ شرعی این امکان وجود داشته باشد که او از منافع ملک موقوفه بهره ببرد و پس از منقضی شدن زمان اجاره، متولی مالک اعیان را وادار می کند تا مجدد با وی قرارداد ببندد.

 

فروش اعیانی

اگر مالک اعیانی بخواهد ملکی که ساخته است و برای آن سند رسمی هم گرفته است به فروش برساند ابتدا باید رضایت متولی را جلب نماید که در موقوفه عام، اداره ی اوقاف و در موقوفه ی خاص شخص متولی می باشد.

در املاک وقفی عام قانونی برای انتقال سند اعیانی وجود دارد که در بانک قوانین موجود میباشد.مهمترین ماده آن اخذ پذیره در مورد قوانین اوقاف (آیین نامه‌ اجرایی‌ قانون‌ تشکیلات‌ و اختیارات‌ سازمان‌ حج‌ و اوقاف‌ و امور خیریه‌ – مصوب‌ ۱۰/ ۲/  ۱۳۶۵) و (قانون تشکیلات و اختیارات سازمان حج و اوقاف و امورخیریه – مصوب ۱۳۶۳) قبل از موافقت اداره اوقاف است که خوشبختانه این قانون به موجب رأی وحدت رویه سال ۱۳۹۷ ابطال شده و در حال حاضر اخذ پذیره توسط اداره اوقاف غیر قانونی میباشد و اداره اوقاف میبایست فقط اقدام به انعقاد قرارداد اجاره با شخص خریدار جدید بنماید.

 

اجازه متولی

در املاک اوقافی خاص باید مطابق نظر متولی رفتار شود. معمولاً وقتی قرارداد اجاره ای بسته می شود این مورد را هم مشخص می کنند که بعداً مالک به چه صورت می تواند اعیان خود را منتقل کند.

اما اگر کلامی از اجازه ی متولی در انتقال اجاره موجود نباشد، دیگر نیازی به کسب اجازه از متولی نیست و فقط باید با خریدار جدید قرارداد اجاره ی جدیدی تنظیم شود ودر غیر این صورت، یعنی اگر شرط و شروطی ذکر شده باشد خریدار و فروشنده می بایست حتما آن را در نظر بگیرند.

 

تفاوت سند اوقافی با سند ملکی

سند اوقافی

این سند به مالک اختیار کامل نمی دهد و مالک باید به صورت سالیانه به اداره ی اوقاف اقساطی را پرداخت نماید و برای هر امر دیگری از جمله نقل و انتقال نیز باید اجازه ی اداره ی اوقاف را دریافت نمود.

افرادی که دارای سند اوقافی هستند، در واقع دارای سند اعیان ملک و اجاره نامه ی عرصه ی ملک هستند.

پس خریدار فقط مالک اعیان است و هیچ حق مالکیتی بر عرصه نمی تواند داشته باشد. این سند را بدون مجوز نمی توان خریدد و فروش نمود و علاوه بر آن برای هر تغییر دیگری نیز باید چندین مرحله با حضور در اداره ی اوقاف طی شود.

 

سند ملکی

این گونه اسناد شش دانگ هستند و هر چند عدد مالک هم که داشته باشند نام آنها در هر سند که دارای پلاک ثبتی مجزا است درج می شود  و هویت مالک از طریق کد رهگیری کاملاً قابل پیگیری است. اینگونه اسناد باید حتما در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شوند و در غیر این صورت اعتبار قانونی ندارند.

اگر شما نیز در خصوص املاک اوقافی و اسناد آنها نیاز به دریافت مشاوره و راهنمایی دارید می توانید با بهترین وکلا ملکی در مجموعه ما در تماس باشید.

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع و مشاوره
به کمک نیاز داری؟ با ما در تماس باشید!
شروع گفتگو
سلام! برای چت در WhatsApp روی یکی از اعضای زیر کلیک کنید
معمولا در عرض چند دقیقه پاسخ می دهیم