کشتی های چند منظوره، انواع و کاربرد های آن در حمل و نقل دریایی
امروزه تخصصی شدن شاخه های تجاری مختلف، ساخت انواع مختلفی از کشتی ها را سبب گردیده که هر کدام از آن ها مختص حمل کالا یا کالاهایی خاص هستند. با وجود این، کشتی های حمل کالاهای عمومی همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده و عنوان کشتی های چند منظوره را نیز به خود اختصاص داده اند.
در این مقاله برآنیم تا ضمن معرفی این نوع از کشتی ها، به برسی امکانات آن پرداخته و جایگاه ویژه آن در صنعت کشتیرانی را شرح دهیم.
کشتی های چند منظوره، انواع و کاربرد های آن در حمل و نقل دریایی
دلیل اهمیت زیاد صنعت کشتیرانی
قدمت زیاد حمل و نقل دریایی با برسی تاریخچه آن مشخص می شود. در واقع مزایای منحصر به فرد حمل و نقل دریایی است که این امر را سبب می گردد. از این مزایا می توان به سرعت عمل زیاد، هزینه پایین، امکان حمل حجم متنوع و بالایی از کالا اشاره نمود.
امروزه حمل و جابه جایی کالاهای فله ای، مایع، کانتینری، وسایل نقلیه، ماشین آلات سنگین و … از طریق دریاها، امکان پذیر است.
مسلما صاحب هر کالایی خواهان جابه جایی و انتقال کالای خود با هزینه کمتر و بهترین شکل ممکن در آب ها می باشد. سلامت کالا نیز موضوعی بسیار مهم برای صاحبان کالا است، لذا شاهد طراحی کشتی های حمل و نقلی بوده ایم که هر کدام برای حمل کالایی خاص تشکیل شده اند. البته این کشتی ها شباهت هایی از نظر ساختمان های عمومی مانند موتور خانه، پل فرماندهی، انبار ها و … به یکدیگر دارند.
انواع کشتی ها
کشتی ها انواع متنوعی دارند که هر کدام برای امور خاصی مورد استفاده قرار می گیرند . برخی از این کشتی ها به شرح ذیل می باشند.
- کشتی تانکردار
- کشتی نیروی دریایی
- کشتی کانتینربر
- کشتی مسافرتی
- کشتی مخصوص حمل وسایل نقلیه
- کشتی یدککش
- کشتی ماهیگیری
- کشتی لایروب
- کشتی مخصوص حمل احشام
- کشتی دوبر
- کشتی یخچالی
- کشتی حمل گاز مایع
- فرابر کشتی
- کشتی مخصوص حمل مواد شیمیایی و فرآوردههای آن
- کشتی های چند منظوره
کشتی چند منظوره
طراحی این نوع از کشتی ها به گونه ای است که بتواند اشکال متنوعی از کالاها را حمل کند . با استفاده از این کشتی ها، حمل کالا ها و اجناس مختلف به مناطقی که دسترسی به آن ها دشوار است، امکان پذیر می گردد. این کشتی ها به دلیل انعطاف پذیری عملکردشان هیچ وقت خالی نیستند.
کشتی های چند منظوره قادر به حمل چه کالاهایی هستند ؟
- حمل کالاهای فله و مایع: انتقال بسیاری از اجناس به صورت فله ای می باشد. از جمله این کالاها می توان به انواع سیمان، سنگ معدن، غلات، شرکر، فسفات، نمک های صنعتی، زغال سنگ و … اشاره نمود. استفاده بهتر از فضای کشتی و جلوگیری از هزینه های گزاف خدمات بندری جهت جابه جایی بسته ها از دلایل طراحی کشتی ها برای حمل فله می باشد. حمل فله در کشتی های چند منظوره، از طریق انبار های بزرگ و مکعبی شکلی که ساخته شده اند امکان پذیر می باشد. افزایش گنجایش کشتی به دلیل است که تمامی کالا های فله در این انبار ها جای گرفته و تمام فضای آن را پر می کنند.
- مخازن: مخازنی که در کشتی های چند منظوره برای حمل نفت وجود دارد، شباهت بسیاری به انبار های حمل فله دارد . با این تفاوت که مخازن داری دریچه های کوچکی برای بازرسی هستند در حالی دریچه های بازرسی انبار ها بسیار بزرگتر از آن هستند. امروزه یک سوم کل کشتی های جهان به کشتی های نفت کش یا تانکر دار تعلق دارد.
- کانتینر: در گذشته زمان بسیار زیادی صرف بارگیری و تخلیه کالا ها می گردید. اما با به کارگیری کانتینر ها این زمان بسیار کوتاه تر شده و مراحل بارگیری و تخلیه به راحتی انجام می شود. حمل احشام و حمل وسایل نقلیه از دیگر مواردی هستند که انتقال آن ها از طریق کشتی های چند منظوره، امکان پذیر می باشد. به طور کلی ظهور کشتی های چند منظوره نقش مهمی را در کاهش زمان، هزینه و نیروی انسانی ایفا می کند.
ویژگی خاص کشتی های چند منظوره
این کشتی ها اغلب دارای جرثقیل هستند که از این طریق می توانند اجناس و کالاهای متنوعی را حمل کنند.
بنابر این با وجود اینکه تخصص نقش مهمی را در دنیای امروزی ایفا می کند، اما انعطاف پذیری شرایط کشتی های چند منظوره آن را به یکی از پرکاربردترین شناور ها در جهان تبدیل کرده است.
در صورت نیاز به مشاوره در خصوص حمل و نقل های دریایی و امور مربوط به کشتیرانی و ثبت کشتی، با وکیل متخصص در این امر با شماره ٠٢١٢٢٢٢٧۵۵١ تماس حاصل فرمایید.
سروش سلامیان وکیل پایه یک دادگستری مرکز
بدون دیدگاه