تصادم کشتی

تصادم کشتی

تصادم کشتی


تصادم کشتی

غالباً در حقوق دریایی، تصادف و برخورد دو کشتی به یکدیگر، برخورد یک کشتی به ملحقات کشتی دیگر و برخورد شدید کشتی به دیوار اسکله یا ستون یا پل تعریف می شود.

در معنای وسیع منظور از تصادم هر نوع برخوردی است که ممکن است بین دو یا چند کشتی و یا بر اثر برخورد با تاسیسات و ایستگاه های دریایی و یا لوازم دریانوردی (گویه ها-شناور – چراغ های دریایی – جزایر مصنوعی و غیره) و تاسیسات بندر (نظیر اسکله‌ها – بارانداز ها – و غیره) به وجود آید.

در تصادف ضروری نیست که بدنه دو کشتی با یکدیگر تماس پیدا کند بلکه در صورت برخورد یک کشتی با لوازم و ملحقات کشتی دیگر از قبیل زنجیر لنگر یا طناب تور ماهیگیری هم تصادم مشمول مقررات دریایی رخ می دهد. همچنین با توجه به تعریف کشتی برخورد کشتی با وسیله یا شیء شناوری که کشتی محسوب نمی شود مثل جرثقیل شناور یا کشتی مصدوم و مغروق یا نیمه مغروق در آب یعنی کشتی که در نتیجه طوفان، تصادم و یا برخورد شدید با اشیا زیر آب، تلف شده است.

 

تصادم کشتی

تعریف تصادم در قانون دریایی

قانون دریایی ایران در ماده ۱۶۲ به مسائل ناشی از تصادم و تصادف کشتی ها و خسارت مربوط به آن پرداخت اصل و مقرر می دارد که در صورت تصادم بین کشتی های دریا پیما و کشتی های مخصوص کشتیرانی در آبهای داخلی جبران خسارت وارد به کشتی ها یا اشیا و اشخاص داخل آنها بدون توجه به محل تصادم مشمول مقررات فصل دهم قانون دریایی ایران که مفصلاً به تشریح تصادم، انواع آن و جبران خسارت ناشی از آن و دعاوی مربوط به آن پرداخته خواهد بود. به عبارت دیگر در قانون دریایی ایران تصادم باید بین دو کشتی دریا پیما یابین کشتی دریا پیما و سایر کشتی ها که برای سفر دریایی در آبهای داخلی به به کار میروند اتفاق افتاده باشد. و یکی از کشتی هایی که در تصادف شرکت داشته باید دریا پیما باشد.

محل تصادم تعیین کننده نیست یعنی محل وقوع سانحه ممکن است دریای آزاد، دریای ساحلی، کانال ها و یا بنادر باشند.

البته این ماده تنها اشاره به تصادم بین کشتی های در حال حرکت می نماید ولی ماده ۱۵۳ قانون دریایی ایران مقرر می دارد که اگر تصادم ناشی از حوادث غیر مترقبه و یا ناشی از قوه قهریه باشد و یا علل تصادم مورد تردید باشد خسارت دیده حق مطالبه زیان وارده را ندارد ولو آنکه کشتی ها یا یکی از آنها حین تصادم در لنگر باشد با این ترتیب اگر کشتی در لنگر باشد، یعنی در حال حرکت نباشد مقررات فصل دهم قانون دریایی ایران مجری خواهد بود.

مطلب دیگر اینکه این فصل ناظر به جبران خسارت وارده به کشتی ها یا اشخاص و یا اشیا داخل آن هاست و ظاهر آن در صورتی که خسارت به تاسیسات بندری، چراغ های دریایی، گوی های شناور وارد شود در شمول مقررات این فصل جای تردید وجود دارد.

 

تعریف تصادم در اسناد بین المللی

بعد از تلاشی که جامعه بین المللی در سال ۱۹۱۰ برای تدوین مقررات بین المللی برای جلوگیری از سوانح دریایی انجام دادند، در سالهای ۱۹۱۹ و  ۱۹۴۸ و در نهایت در سال ۱۹۷۲ این قوانین به شکل مشروح، تدوین و تصویب گردید.

در کنوانسیون بروکسل، ۲۳ سپتامبر ۱۹۱۰ عنوان قرارداد بین المللی یکنواخت کردن بعضی از مقررات مربوط به تصادم کشتی ها و مقاوله نامه ی آن مقرر می‌داشت که در موردی که بین کشتی های دریا پیما و و یا بین کشتی های دریا پیما و شناور های مخصوص کشتیرانی داخلی تصادمی رخ دهد جبران خسارت وارده به کشتی ها یا اشیا یا اشخاص که در داخل آنها هستند طبق مقررات کنوانسیون بدون در نظر گرفتن منطقه تصادم به عمل می آید.

دریا پیما بودن وصف مشترک کشتی های مشمول غالب معاهدات بین المللی است. کشتی دریا پیما کشتی است که به دریا نوردی و کشتیرانی در دریا ها اختصاص یافته باشد. همانطوریکه کنوانسیون ۱۹۷۲ مقررات تصادم شامل کلیه شناور ها در دریای آزاد و آب های مرتبط با دریای آزاد و قابل کشتیرانی به وسیله شناور های دریا رو خواهد بود.

 

دادگاه دریایی ایران به استناد ماده ۱۶۲ رای صادر نموده است:
مستند رای: ماده ۱۶۲ – ( موارد تصادم ):
  • در صورت تصادف بین کشتی های دریا پیما و کشتی های مخصوص کشتیرانی در آبهای داخلی جبران خسارت وارده به کشتی ها با اشیا و اشخاص داخل آنها بدون توجه به محل تصادم طبق مقررات به عمل خواهد آمد.
  • مقررات مربوط به تصادم بین کشتی های مخصوص کشتیرانی در آبهای داخلی و یا در دریای ساحلی به موجب آیین نامه جداگانه تعیین خواهد شد.

 

در صورت نیاز به مشاوره در خصوص حمل و نقل های دریایی و امور مربوط به کشتیرانی و ثبت کشتی،با وکیل متخصص در این امر با شماره ٠٢١٢٢٢٢٧۵۵١ تماس حاصل فرمایید.

سروش سلامیان وکیل پایه یک دادگستری مرکز

امتیاز ما
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس سریع و مشاوره
به کمک نیاز داری؟ با ما در تماس باشید!
شروع گفتگو
سلام! برای چت در WhatsApp روی یکی از اعضای زیر کلیک کنید
معمولا در عرض چند دقیقه پاسخ می دهیم